Zlatá ľalia z festivalu goEast vo Wiesbadene ide do Ruska vďaka snímke Sigareva

24.04.2012 Celý región

Wiesbaden 24. apríla (TASR) - Nielen hlavnú trofej Festivalu stredo- a východoeurópskych filmov goEast - Zlatú ľaliu dotovanú sumou 10.000 eur, ale aj ocenenie Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI si z prehliadky v nemeckom Wiesbadene odnáša ruský film Žiť režiséra Vasilija Sigareva.

Ide o drámu o komplexnosti života a smrti, druhý celovečerný film tvorcu, ktorý zaujal pôvodne ako dramatik. V zdôvodnení výberu oceneného šéf medzinárodnej poroty, rumunský filmár Cristi Puiu, ktorého preslávil film Smrť pána Lazaresca (2005), ocenený aj na festivale v Cannes, konštatoval, že ide o snímku, ktorá preukazuje odvahu vysloviť nevysloviteľné.

Cenu za najlepšiu réžiu udelila medzinárodná porota Konstantinovi Bojanovovi z Bulharska za film AVÉ, ocenenie s názvom Spomienka a dokument v kategórii dokumentárnych filmov patrí nemeckému filmárovi Philipovi Scheffnerovi za snímku Revízia.

Ocenenie nemeckého rezortu zahraničných vecí si odnáša z Wiesbadenu kazašský film Raj pre mamu už opakovane na medzinárodnej scéne oceneného režiséra Aktana Aryma Kubata. V súťaži vysokoškolských prác triumfovala Jelena Gavrilovičová zo Srbska vďaka snímke Boys, Where Are You?

V súťažnej sekcii, v ktorej Slovensko nemalo zastúpenie, premietli na 12. ročníku spomínaného festivalu celkovo desať celovečerných snímok a šesť dokumentárnych filmov, vrátane snímky Mrtvá trať režiséra Šimona Špidlu (vnuka herca a režiséra Václava Špidlu, syna niekdajšieho českého premiéra a eurokomisára Vladimíra Špidlu). Ďalšie súťažné filmy reprezentovali popri Nemecku a Rusku Ukrajinu, Gruzínsko, Kazachstan a Uzbekistan, ale aj Bulharsko, Poľsko, Rumunsko alebo Srbsko.

Celkove premietli na tohtoročnom Festivale stredo- a východoeurópskych filmov okolo 140 produkcií z 26 krajín. O histórii, súčasnosti a perspektívach regiónu sa hovorilo aj na rámcových podujatiach festivalu. Osobitnú retrospektívnu prehliadku venovali organizátori tentoraz ruskému filmárovi Sergejovi Loznicovi.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región